Gluténmentes, IR-barát fánk készíthető belőle, cukormentesen
100% természetes, gluténmentes, diabetikus 51% rosttartalmú, cukormentes, rendkívül alacsony kalória- és szénhidrátértéket tartalmazó fánkpor.
A termék gluténmentes, tejmentes, élesztőmentes, szójamnetes, nem tartalmaz tartósítószert, mesterséges színezőanyagot, ízfokozót! Ezért beilleszthető a gluténérzékenyek, tejérzékenyek, szójaérzékenyek, cukorbetegek, candida diétások, fogyni vágyók, paleozok étrendjébe is!
Összetevők: édesítőszer: eritrit, bambuszrostliszt, útifűmaghéjliszt, konjac liszt, szódabikarbóna, citromsav, só, bourbon vanília őrlemény.
Tápérték 100 g fánkporban:
Energia: 25 kJ / 6 kcal
Fehérje: ~0,2 g
Szénhidrát: 1,2 g
Zsír: ~0,04 g
Rost: 51 g
Só: 0,5 g
Recept (5 nagyméretű fánkhoz):
Hozzávalók:
1 csomag Szafi Fitt fánk por (90 g)
5-10 g bio citromhéj
1 db. M-es tojás
3 db. M-es tojásfehérje
20 g víz
Elkészítés:
A fánkport keverjük el jó alaposan a citromhéjjal.
Egy másik tálban mérjünk ki 20 gramm vizet, majd adjuk hozzá az 1 egész tojást, és 3 db. fehérjét, és alaposan keverjük el, végül adjuk hozzá a citromhéjas fánkport, és dolgozzuk sűrű folyékony, csomómentes masszává.
25 percig pihentessük az így kapott masszát. 25 perc után kissé lágy, de gyúrható tésztát kell, hogy kapjunk, amit lisztezett felületen (Szafi Fitt bambuszrostlisztet ajánljuk) gyúrjunk át jó alaposan, majd nyújtsuk ki, végül egy közepes méretű pohár szájával (vagy fánkszaggatóval) szaggassunk belőle 5 db. fánkot. (Akkorára nyújtsuk, hogy első körben 2 db. fánkot tudjunk kiszaggatni, majd gyúrjuk át újra, nyújtsuk ki, és így szaggassuk tovább! Fontos, hogy 5 db. fánk jöjjön ki a fenti receptből!)
Közben kókuszolajat melegítsünk fel egy nagyobb serpenyőben, és ha már forró vegyük takarékra a hőfokot (villanytűzhelyen 9-es fokozatnál 6-os erősség).
A felmelegedett kókuszolajba tegyük a fánkokat, és oldalanként süssük 3 percig.
(Főzőlaponként változhat 0.5-1 percet a sütési idő!)
Az első oldalukat fedővel, majd fedő nélkül süssük a második oldalukat!
A forró olajban szépen megnő nagyméretűre a fánk.
Papírtörlőre vegyük ki a fánkokat, várjuk meg, hogy langyosra hűljön, majd Szafi Fitt poreritrittel, és cukormentes lekvárral tálaljuk! :)
****************************************
Aki szigorú zsírszegény diétát követ, sütőben is sütheti, igaz úgy elveszíti az igazi fánkos ízét, mint ahogy az összes sütőben sült fánk. :)
Sütési információ, sütőben sütve:
Előmelegített sütőben légkeveréssel 175 fokon kb. 15-18 percig kell sütni.
Légkeverés nélküli sütőben, előmelegített 200 fokos sütőben, kb. 22 perc. Ha légkeverés nélkül sütjük, akkor a sütőbe tegyünk 2.5 dl. vizet párologni.