Interjú Iklódi Dórával, a Cukormentes Örömök című könyv szerzőjével

Újabb életmódkönyvvel bővült az inzulinrezisztenseknek szóló sorozat

Blogger. Food Stylist. Kommunikátor. Hamarosan Anyuka. És a legújabb IR-es receptkönyv szerzője. 
Sokszínű egyéniség egy személyben. Ő Iklódi Dóra, a Boook Kiadó legújabb, inzulinrezisztenseknek szóló könyvének szerzője. A Cukormentes Örömök megjelenése kapcsán kérdeztük Dórát.

Akik csak a Wander Food Wonder blogos Dórit és a receptjeit ismerik, talán nem is tudják, hogy mennyire sokoldalú személyiség vagy, és a blogolás mellett kommunikációval, social mediával, workshopokkal és food stylinggal is foglalkozol. Ezek a tapasztalatok biztosan segítségedre voltak a könyv megalkotásánál. 

Valóban sokszor bajban vagyok, ha megkérdezik, hogy mivel is foglalkozok pontosan. Eredetileg közgazdász vagyok, marketing szakon végeztem, de mindig is a gasztronómia volt a szerelmem. Ezt a két területet kötöttem össze a munkámban, és ezért is kezdtem el a foodstylinggal foglalkozni. Szerettem volna egyedi tartalmat készíteni nemcsak a saját blogomra, hanem az ügyfeleknek is. A könyv fotózásakor éppen ezért kézenfekvő volt, hogy a stylingért én felelek, így még inkább benne van a könyvben a lelkem.  
A workshop vonal azért jött, mert imádok tanítani, segíteni másoknak. Egyrészt ezt meg tudom valósítani a blogomon keresztül, másrészt viszont szeretem, ha személyesen tudom átadni a tapasztalataimat. A tanfolyamokon rengeteg kérdés, tévhit felmerül a főzéssel, diétás étkezéssel kapcsolatban, így ezeket is beépítettem a könyvbe. 

A könyv címe Cukormentes örömök lett és az egészségtudatosság jegyében íródott. Kiknek ajánlod ezt a könyvet?

Úgy állítottam össze a recepteket, hogy mindenki hasznosan tudja forgatni, aki kicsit is egészségtudatosabban szeretne élni, étkezni. A receptek inzulinrezisztensek, cukorbetegek étrendjébe is beilleszthetőek, egyszerűek és gyorsan elkészíthetőek. Mivel IR-esként én is érintett vagyok, ezért fokozottan figyelek arra, hogy mit sütök-főzök, és milyen alapanyagokból készítem el az ételeket. Mivel szeretem vegyíteni az újdonságokat a régi, nagymama konyháját idéző ízekkel, így a végeredmény olyan lesz, amit a  kezdő diétázók és a gyerekek is szívesen elfogyasztanak.

Melyik a kedvenc recepted a könyvből? 

Erre elég nehéz válaszolnom, de talán a citrompite az egyik kedvencem, mert ezzel a süteménnyel a teljesen kezdő konyhatündérek is hatalmas sikert tudnak  majd aratni. 

Mit javasolnál azoknak, akik bátortalanok a konyhában, nem mernek új receptekkel kísérletezni, mindig ugyanazokat az ételeket főzik, amit már megszoktak?

Aki nem mer, az nem nyer, ugyebár. :) Mielőtt kiderült volna, hogy IR-es vagyok és laktózérzékeny, én is csak az abszolút hagyományos, „berögzült”magyar konyha ételeit készítettem. Az IR és az érzékenységem miatt azonban rá lettem kényszerítve, hogy rengeteg új alapanyagot és technikát kipróbáljak. Ezért pedig nagyon hálás vagyok, különben nem tudnám mennyire sokszínűen lehet táplálkozni! 
Azt javaslom, hogy ha még csak most áll valaki neki az életmódváltásnak, akkor ne akarjon egyik napról a másikra mindent megváltoztatni és megreformálni. Nem kell teljesen új recepteket megfőzni, elég először csak annyi, hogy egy régi, jól bevált receptnél például kicseréli a fehér lisztet teljes kiőrlésűre, vagy a cukrot édesítőszerre, és így tovább. Ha fokozatosan építi be az ember az új dolgokat, akkor egyrészt nem kap valami merőben más, váratlan eredményt, másrészt meg tudja tanulni, hogy melyik új alapanyag hogyan viselkedik és ettől sikerélménye is lesz.

Neked melyik a kedvenc szakácskönyved?

Most az aktuális nagy kedvencem az Örömfőzés című könyv Janits-Szabó Virágtól. Nem egy hétköznapi szakácskönyv ez, mivel sorra veszi az egyes receptek, ételek testi és lelki hatását is. Nagyon szimpatikus nekem ez a megközelítés, hiszen nem a semmiért tartja úgy mondás, hogy az vagy, amit megeszel. Az étel nem csak egy funkcionális dolog, sokkal több annál. Tápláljuk vele a lelkünket is, képes emlékeket felidézni, örömet szerezni, vagy épp megnyugtatni, energikusabbá tenni. 

Hamarosan kisbabával bővül a családotok, mit gondolsz, elképzelhető, hogy pár hónap múlva babaételekről, a kisgyermekek táplálásáról is olvashatunk majd a blogon?

Mint ahogy a diétákat is rengeteg mendemonda, tévhit övezi, így a gyermekek táplálását is. Már most elkezdtem elmélyedni a témában, úgyhogy elég valószínűnek tartom, hogy a blogomon is meg fognak jelenni ilyen jellegű receptek, írások.