Panírozás 1x1 - ötletek IR-kompatibilis panírozáshoz

Inzulinrezisztencia mellett sem kell lemondani a rántott húsokról, zöldségekről, maximálisan beilleszthetők az étrendbe. Mutatunk egy nagy csokor tippet a panírozáshoz, kitérünk az alapanyagokra és szénhidrátszámolásra is.

Hogyan panírozzunk?

A panírozás alapesetben a következő módon néz ki: lisztbe mártjuk a húst, majd tojásba, aztán pedig zsemlemorzsába, ezután pedig forró olajban, vagy tepsibe téve ropogós bundát sütünk rá.
Inzulinrezisztensként pár apró módosítással ugyanez kivitelezhető, csak egy kis előkészületet igényel.

Szénhidrátszámolás 1x1

Mivel nem tudjuk minden szeleten lemérni a rákerült, számolós alapanyagot, ezért egy trükkhöz folyamodunk: lemérjük a tálakat amiben panírozunk (felírjuk), lemérjük a kiöntött lisztet és morzsafélét, majd a panírozás végeztével ismét mérünk.
Az "elfogyasztott" alapanyagok tömegét pedig elosztjuk az elkészült rántott szeletek mennyiségével.
A számolás nem 100% pontos, de ha közel egyforma szeleteink vannak, akkor elég jó közelítéssel fogunk számolni.

Fiktív számolási példa:

  • A tálak, amibe panírozunk: 200 gramm
  • Liszt mennyisége (tállal együtt): 500 gramm
  • Morzsa mennyisége (tállal együtt): 400 gramm
  • A tojás nem számolós alapanyag
     

A panírozás végén mért mennyiségek:

  • Liszt maradék: 400 gramm 
  • Morzsa maradék: 250 gramm

Tehát összesen 500-400=100 gramm liszt, és 400-250=150 gramm morzsa fogyott.

Szénhidrátban a liszt 100/100*60=60 gramm CH, a morzsa 150/100*60=90 gramm CH. A kettőt összeadva kell elosztanunk a szelet húsok számával.

Mibe panírozzunk?

A liszt réteghez válassz teljes őrlésű lisztfélét - ez lehet teljes kiőrlésű búzaliszt, tk tönkölyliszt, vagy zabpehelyliszt is. Gluténmentes étrenben választhatsz például barna rizslisztet, vagy zabpehelylisztet.
 

Panírmorzsa - a klasszikus

A klasszikus rántott hús is kivitelezhető - egyszerűen teljes kiőrlésű kenyérből készült morzsát válasszunk és ebben panírozzunk. 
Ha a megmaradó, gyakrab fogyasztott teljes kiőrlésű kenyérszeleteket félretesszük, megszárítjuk, és késes aprítóban aprítjuk vagy lereszeljük, máris kész a házi tk. zsemlemorzsánk.
Készen is megvehetjük, a teljes kiőrlésű zsemlemorzsához kattints ide.

Zabpehely

Bátran panírozz morzsa helyett zabpehelybe, ropogósra, frissra fog sülni! Gluténmentes lisztet választva gluténmentes is lehet a kész rántott finomságunk.

Aprított mandula

A mandula nem számolós alapanyagként ideális lehet panírozásra, és különösen jól harmonizál a rántott sajtokkal. A sütéskor vigyázni kell, hogy a mandula ne égjen meg. 

Durvára tört dió

Hasonlóan használható, mint a mandula. Érdemes itt is figyelni, hogy ne égjen meg a dió, valamint gyorsabban sülő húsokkal (mint pl. a csirkemell) működik jól.

Reszelt sajt

A roppanós panír helyett reszelt sajtba is panírozhatunk, ráadásul a sajt nem számolós!
Amire figyelj: érdemes tapadásálló serpenyőben, forró olajban sütni, és így garantáltan nem fog letapadni. 

 

Hajdinapehely

Szezámmag

A nagy menzaklasszikus, a szezámmagos rántott hús is kivitelezhető IR-barát módon. A megégésre itt is figyelni kell, egyebekben ugyanúgy panírozhatunk vele. 

Zabkorpa

Az aprószemű zabkorpa a zabpehelyliszt gyártásakor átszitált nagyobb szemcseméretű korpa, ezért ebbe is bátran panírozhatunk. Felszívódása lassú, a húsok pedig ropogósak lesznek tőle.

Kókuszreszelék

Különlegesnek tűnik, mégis pofonegyszerű. Morzsa helyett panírozz kókuszreszelékbe, amit akár fűszerezhetsz is a húsodnak megfelelően. Só, bors mellett mehet bele akár pici currypor, akár cayenne-bors, vagy éppen darált chilli is!