Gyógyszerek kivitele külföldre

Milyen orvosi igazolással vihetünk külföldre gyógyszert?

Inzulinrezisztensek esetén gyakran szükség lehet -az életmódváltás és a sport mellett - harmadik pillérként gyógyszeres kezelésre is a szénhidrát-anyagcsere segítéséhez. Felmerül a kérdés, kell-e, illetve milyen igazolás kell ahhoz, hogy ezeket a gyógyszereket külföldi nyaraláson, üzleti úton is magunkkal vihessük?

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmiszer-egészségügyi Intézet (OGYÉI) részletes tájékoztatót és segítséget közöl azokról az esetekről, amikor szükség van ovosi igazolásra a gyógyszerek külföldre vihetéhez.

Inzulinrezisztencia esetén a leggyakrabban metformin alapanyagú gyógyszerek, illetve pajzsmirigy-hormont tartalmazó készítmények használtak, de újgenerációs vércukorszint-csökkentő, illetve inzzulinérzékenyítő hatású készítmények alkalmazása is előfordul.

Mikor nem szükséges igazolás?

Az Európai Gazdasági Térség (Európai Unió és Izland, Liechtenstein, Norvégia) tagállamain belül -általános szabályként- a gyógykezelés alatt álló utazók a gyógyszerkészítményeiket – kivéve a fokozottan ellenőrzött szert tartalmazó gyógyszereket– engedély nélkül maguknál tarthatják. Tehát ezekben az esetekben nincs szükség igazolásra.
IR-kezelésben a fokozottan ellenőrzött szerek jellemzően nem fordulnak elő, tehát főszabályként az EU-n belül nincs szükség igazolásra.

A beteg kérésére vényköteles szerek esetében a háziorvos adhat igazolást a használatukról, amin a beteg és az orvos adatait, valamint a használt készítmény nevét, hatóanyagát is célszerű feltüntetni. Az OGYÉI oldaláról letölthető angol és magyar nyelvő igazolásminta is. 
Angol/magyar nyelvű igazolás: Igazolás gyógyszerkészítmények birtoklására kezelés alatt álló utazókszámára -nem kötelező, általános(Certificate for medical preparations carried by travellers)

Mikor szükséges igazolás?

Fokozottan ellenőrzött szert tartalmazó gyógyszerrel kezelt beteg külföldre történő utazásához szükséges az orvosi igazolás (3 napot meg nem haladó külföldi tartózkodás esetén), illetőleg az OGYÉI által hitelesített igazolás (három napot meghaladó külföldi tartózkodás esetén).
A fokozottan ellenőrzött szerek listáját  a  66/2012. (IV. 2.) Korm. rendelet tartalmazza, illetve az OGYÉI honlapján is megtalálhatóak
És értelemszerűen szükséges lehet az igazolás nem az Európai Gazdasági Térségben történő utazáskor is.