Miért fontos a szezonális zöldségek felhasználása, ha már egész évben elérhető szinte bármilyen zöldségféle, és bármikor tudod fogyasztani? Szezonon kívül csak mesterségesen érlelt zöldségeket és gyümölcsöket tudsz vásárolni, azonban, ha szezonban veszed, akkor a nap érleli, így működik a fotoszintézis. Ha pedig a fotoszintézis megvalósul, akkor olyan fontos szerves anyagokat is tartalmaz a zöldség mint a klorofill és a karotin. Kevesebb vegyszerre van szükség, így a magasabb vitamintartalom mellett a zöldségek kevesebb káros anyagot is tartalmaznak.
Az az érv sem elhanyagolható, hogy a szezonális zöldségekhez kedvezőbb áron tudsz hozzájutni. Nézzük is, mik a tavasz első hírnöke, amiket bátran beépíthetsz az étrendedbe hamarosan!
Spenót
Előnyei: kitűnő K-vitamin, A-vitamin-, mangán-, folsav, magnézium, vas, C-vitamin, B2-vitamin, kalcium-, kálium-, és B6-vitamin, élelmi rostok, réz, növényi fehérjék, foszfor, cink és E-vitamin forrás. Ezen kívül tartalmaz omega-3 zsírsavakat, niacint és szelént. Kiváló folsav (B9) forrás. A levél szárazanyag-tartalmának 30%-a fehérje.
Az ásványi sók közül kiemelkedik magnézium-, a kálium- és a kalciumtartalma, ezek a tulajdonságai a csontképzésben nagy jelentőséggel bírnak. A spenót levelében 13 különböző flavonoid található, melyek jól kiegészítik az antioxidánsok és más daganatellenes hatóanyagok egészségmegőrző szerepét.
IR szempontjából: magas rosttartalmú, jó hatással van a vércukorszintre, nem számolós zöldség
Ezt próbáld ki: Színes zöldségpite
Zöldborsó
Előnyei: Magas fehérjetartalmú zöldség, nagyon sok esszenciális aminosavat tartalmaz. További értékes tápanyagai a karotin, B1, B2 és C-vitamin, valamint vas, cink, mangán és réz.
IR szempontjából: számolós zöldség, 100 grammban 25 gr CH van
Medvehagyma
Előnyei: A medvehagyma hatóanyagai közel megegyezőek a fokhagymáéval, amelyek kéntartalmú vegyületek és ezek módosulatai. A medvehagymában található A, B1, B2, C, E és F vitamin, valamint levelének magas az ásványi anyag tartalma: vas, magnézium, mangán, kalcium, kobalt, cink, szelén.
IR szempontjából: 100 gramm 2,9 gr CH-t tartalmaz, így nem számolós
Ezt próbáld ki: Ízletes zöldborsókrémleves medvehagymával
Karalábé
Előnyei: Rendkívül gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. A karalábéban van B1-, B2-, B6-, C- és E-vitamin, illetve kalcium, kálium, magnézium, vas és szelén. A C-vitamin kitűnő antioxidáns, amely az öregedési folyamatok lassításában játszik kiemelkedő szerepet. A B-vitamin az idegekre van jó hatással, az E-vitamin pedig a bőrünket képes megszépíteni. A vas a vérképzésben működik közre, a kálium a vérnyomást szabályozza, míg a magnézium a csontokat és az izomzatot tartja karban.
IR szempontjából: számolós zöldség, 6,2 gr CH van 100 grammban
Ezt próbáld ki: Fasírt bacon „szőttesben”, kapros, tejfölös karalábéfőzelékkel
Hónapos retek
Előnyei: Energiatartalma roppant alacsony, viszont vas és kálium, valamint B3, C-vitamin és folsav tartalma jelentős.
IR szempontjából: nem számolós, CH tartalma csupán 3,4g/100g
Ezt próbáld ki: Leginkább nyersen, szendvics mellé vagy salátában fogyaszd. Próbáld ki egy sült paprikakrémes toast mellé!
Rebarbara
Előnyei: A vitaminok közül pedig bőségesen van benne A-, B1-, B2-, C–vitamin és niacin. Ásványi anyagai közül kiemelkedően sok kálium, kalcium, foszfor, magnézium, vas és szelén benne.
IR szempontjából: nem számolós, CH tartalma 4,5 g/100 g
Ezt próbáld ki: Rebarbara kompót és lekvár vagy süss belőle egy finom pitét a családnak!
Képek forrása: 160 gramm, Áfonya mámora blog, Pinterest