A szaloncukor története

Tudod hol készítettek először szaloncukrot? Ismered a kedvens karácsonyi édességünk eredetét? Posztunkból minden kiderül!

A karácsonyi hagyomány részét képezi a mindenki által kedvelt szaloncukor, mely sikerét annak is köszönheti, hogy napjainkban már rengeteg ízben kapható, így biztosan mindenki megtalálja az ízlésének megfelelőt.

 

A szaloncukor őse a fondant cukor, melyről már a XIV. században készültek feljegyzések Franciaországban. Ennek az édességnek a Magyarországra vezető útja a mai napig nem tisztázott. Egyesek úgy gondolják, hogy Andre Manion vitte magával a fondant cukor készítésének receptjét Németországba és onnan került országunkba is. Mások szerint már a török édességkészítők is készítettek hazánkban fondantszerű termékeket, aminek az ízét gyümölccsel tették változatosabbá.

Az biztos, hogy hazánkban a 19. század elejétől állítottak elő fondant alapú cukorkákat. A reformkorban a polgári és főúri házak fogadószobáit francia mintára szalonnak nevezték, a lakások ezen helyiségében kis cukorkás tálakat helyeztek el a vendégek fogadására. A karácsonyfát is szalonban állították, melyre később ez a finom csemege díszként került fel, innen kapta elnevezését a szaloncukor. Jókai "szalonczukedlinek" írja le, ugyanis a neve német salonzuckerl szóból ered.

A budapesti Vendéglátóipari Múzeumban találhatunk régi szaloncukor-csomagoló sztaniolpapírokat, mintegy harmincféle színben, és megtekinthetünk egy "riccelőgépet" is. Ez a szerkezet voltaképpen egy rojtozó gép, amellyel a szaloncukor papírját gyorsan be lehetett rojtozni. Amikor a cukor megdermedt és megszáradt, becsomagolták. A papírra angyalkákat ragasztottak, és már lehetett is a karácsonyfára akasztani. A gépi készítése hazánkban Gerbeaud Emil és Stühmer Frigyes nevéhez köthető. A két világháború között már 70 -féle szaloncukrot lehetett kapni, 30 féle különböző csomagolásban.

 

Persze, nem mindenki engedhette meg magának, hogy előkelő cukrászdában vásároljon szaloncukrot a fára, ezért sokan otthon készítették el a csemegét. Ez a hagyomány az elmúlt években újra divat lett, már csak azért is, mert a sokféle speciális igény (laktózérzékenység, gluténérzékenység, cukorbetegség, inzulinrezisztenica, stb.) miatt egyre többféle élelmiszert készítünk házilag.

Ha Te is érintett vagy, válaszd az Almitas szaloncukrokat, melyek 5 -féle ízben elérhetőek a webshopban: zselés, mogyorókrémes, trüffelkrémes, narancsos-fahéjas és kakaós-rumos (sportszeletes!) íz közül válogathatsz. A szaloncukrok steviával és eritrittel ízesítettek, és a mogyorókrémes kivételével laktóz-és gluténmentesek. Próbáld ki már most, hogy karácsonyra megleld a kedvenc ízt! :)