Becsapós nevű alapanyagok

A nevük alapján tiltólistásak is lehetnének, de valójában ártalmatlanok

 Van néhány olyan alapanyag, amit a termékfejlesztők és gyártók előszeretettel alkalmaznak cukormentes termékekben, az IR életmóddal élők pedig szívroham-közeli állapotba kerülnek az összetevők böngészése közben - pedig nem kellene.
Becsapós nevű alapanyagok, amik ártalmatlanok. 

Általánosságban is elmonbdható, hogy az itt szereplő rostanyagok a bélflórára jótékony hatásúak, több esetben prebiotikumként viselkednek. Az emberi emésztőrendszer alapvetően nem emészti, vagy inzulintól független formában hasznosítja ezeket az anyagokat.

A leggyakoribb felhasználási mód az egészséges rostanyagokkal dúsítás mellett a cukormentes termékekben a cukor tömegének a kiváltásá, és állagjavítás.

Az inulin

Az inulinok természetben előforduló poliszacharidok, melyek számos növényfajban megtalálhatóak. Nevét az örménygyökér (Inula helenium) latin nemzetségneve után kapta.
(forrás Wikipedia)

Nem nehéz félreolvasni, és egyből az inzulinra asszociálni, ugye? Az inzulin pedig nekünk, inzulinrezisztenseknek központi kérdés: jó-e a görbe, van.e elég, nincs-e túl sok, jó időben és megfelelő tápanyaggal látjuk-e el a testünket, hogy a hasnyálmirigy béta-sejtjei ideális módon tudjanak működni.
Ráadásul a poli + szacharid is becsapós lehet.

Pedig az inulintól nem kell félni. Ez tulajdonképpen egy rostanyag, ami bontatlanul halad át az emésztőrendszeren. A vastagbél bélflórája tudja csak elkezdeni bontani, ez azonban az emésztésben már nem játszik szerepet, esetleg némi gáz keletkezhet. 

Mire használják?

A "szokásos" tömegnövelés mellett a jótékony hatású prebiotikumként való felhasználása gyakori még.
Sokféle növény tartalmazza, többek közt a csicsóka, az articsóka, a hagymafélék, a nevét adó örménygyökér vagy a gyermekláncfű.
Ipari alkalmazásra leggyakrabban cikóriából vonják ki.

Polidextróz

A polidextróznak E-száma is van, lehetséges hogy E1200 néven találjátok a címkéken. Ez egy szintetikus vegyület, glükózból, szorbitból és citromsavból áll. 
Poli (azaz sok) is, dextróz(azaz szőlőcukor) is, nem csoda, ha  megijedünk tőle. De nem kell aggódni, a szervezetben inzulinfüggetlenül hasznosul. A kristályok minimálisan édesek, de az élelmiszerekben a cukorhoz hasonlóan viselkednek.

Mire használják?

Az élelmiszeripar elsősorban nedvesítő- és töltőanyagként használja élelmiszerekben.
A használat lényege, hogy alacsony energiatartalom (1-2 kcal/gramm) mellett tartást és szerkezetet ad, emellett vízmegkötő szereke miatt a kiszáradást is gátolja.

A polidextróz mennyiségi korlátozás nélkül, általánosan engedélyezett az élelmiszerekben. 

Többek között a következő termékekben alkalmazzák, gyakran édesítőszerekkel kombinálva

  • Italok
  • Péksütemények
  • Édességek

Oligofruktóz

Egy újabb élelmi rostanyag, ami a szervezetben nem hasznosul.  A tisztán növényi oligofruktóz az úgynevezett prebiotikus tápanyagok közé tartozik, amelyek kedvezően befolyásolják a bél baktériumflóráját és ezáltal egészségünket. 

Mire használják?

Hasonlóan a többi élelmi rosthoz, cukormentes termékekben a cukor tömegének kiváltására.

Dextrin

E1400 néven is találkozhattok vele az élelmiszer-címkéken. A szabályozás szerint nem az élelmi rostok között, hanem külön feltüntetve találod a címkéken.

Mire használják?

A cukor tömegét pótolják vele a termékekben, a szervezet nem bontja le.

Az általunk forgalmazott termékek közül a legtöbb csokoládé és mogyorókrém, például a Cavalier termékek, az Almitas mogyorókrém vagy a közkedvelt sportszelet ízű, rumos-kakaós Chocolate Bar is tartalmaz jótékony élelmi rostokat.