Pékverseny házipékek és pékségek részére

A II. Kenyér Lelke Fesztivál várja a hagyományosan sütő pékek nevezését

 A hagyományos módszerekkel sütő pékek számára hirdet versenyt a Kenyér Lelke fesztivál, a versenyre 20 amatőr sütő és 10 pékség jelentkezését várják. Indulni csak hagyományosan, kovásszal sütött, adalékanyagok nélküli kenyérfélékkel, és adalékanyagok nélkül sütött pékárukkal lehet, meghatározott kategóriákban.

Vajda József, a verseny egyik ötletgazdája a Velvetnek mesélt a verseny miértjéről:
„A Kenyér Lelke Fesztivál igazi missziója, hogy valahogy visszaadjuk a kenyér renoméját. A kenyér nem arra való, hogy rátedd a szalámit. Ez egy önálló étel. Meg kell változtatni az emberek gondolkodásmódját, hogy tudják mi a különbség egy jó kenyér és egy rossz kenyér között.”
A Kenyér Lelke fesztiválon egy verseny is zajlik, ahol az indulók 4 kategóriában indulhatnak: 
  • 1.Kategória: Fehér-, félbarna kenyér 1000g
  • 2.Kategória: teljes kiőrlésű kenyér 500-1000g
  • 3.Kategória: Bagett 290-310g
  • 4.Kategória: Croissant 50-80g
A kategóriákhoz és a jelentkezéshez a kenyerlelke.hu oldalon részletes leírás olvasható. 
Szerkesztőségünk kifejezetten üdvözli, hogy a teljes kiőrlésű kenyér kategóriájáéban kitétel a legalább 70%-os teljes kiőrlésű liszt aránya - ezek a kenyerek így inzulinrezisztencia átrendbe is illeszhetők.
A beérkezett pályázatokat szakmai zsűri (Libor Mária- Limara Péksége, Molnár B. Tamás, Sárközi Ákos, Vomberg Frigyes, Heiszler Olivér, Pesti István, Mogyorósi Gábor) értékeli és a legjobbak a versenyen személyesen sütik meg a pékárujaikat.
A szervezők azt tartják, hogy a jó kenyér trendje ugyanúgy el fog jönni, mint a boroké, vagy éppen a sajtoké és más kézműves, minőségi termékeké, ehhez azonban az kell, hogy egyre többen kóstoljanak kézműves, hagyományosan készült, adalékanyagoktól mentes pékárukat.
A különbség kézzel és az ízlelőbimbókkal tapintható, holott a kenyérkészítéshez kifejezetten kevés alapanyag kell, inkább a hozzáadott munka az, amitől jó kenyér készül.
„Alapvetően a jó kenyérben lévő alapanyagok nem kerülnek lényegesen többe. Igazából nem is kellene drágábban adni, de valahol meg kell magad különböztetni a másik minőségtől. És a munkaóra az, ami lényegesen több ezeknél a termékeknél, mert a 8-9 napig készülő kovász mellett még 18-20 óra, amíg elkészül. Az ipari, élesztős kenyér ehhez képest mindössze 2-3 óra alatt megvan. Azért fontos a kenyér, mert a kisgyerekektől az idősebbekig mindenki érintkezik vele, ott van mindenki asztalán, és semmilyen negatív üzenete nincs, míg a minőségi borfogyasztás buzdításában azért meg lehet találni az alkoholizmus népszerűsítésének üzenetét. Olyan lehetőségek rejlenek ebben az országban a kultúra, a neveltetés miatt, ami más országban nincs. Csak nem azzal vagyunk elfoglalva, hogy mink van, hanem azzal, hogy mink nincs.” - mondja Vajda József.
A Kenyér Lelke fesztivál az új kenyér ünnepén, augusztus 20-án , Budapesten a II. kerület, Margit utca 9. szám alatt lesz.