Magyarország Cukormentes Tortája 2016-ban: Áfonya hercegnő tortája

Az áfonyás-joghurtos-mandulás tortából egy szeletben 8.8 gramm szénhidrát van

 A Tortavár Cukrászda hozzáadott cukor nélkül készült édessége nyerte a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, amelyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt hirdet meg. Az Áfonya hercegnő tortája fantázianevű kreációt a Magyarország Tortájával és az augusztus 20-i ünnepi programok ismertetésével együtt hirdették ki az Országházban. A két győztes édességet a nagyközönség először augusztus 20-án és 21-én, Budapesten, a Magyar Ízek Utcáján kóstolhatja meg.

 A nyertes édesség nem tartalmaz hozzáadott cukrot, fehér lisztet, mesterséges adalékanyagot és tartósítószert.A torta neve nagyon találó, és elsősorban a játékos eleganciára utal. Elegáns megjelenésével igazán „hercegnői” a verseny győztese, de ez a jelző  az ízek játékosságára is utal. A kellemesen savanykás gyümölcsök íze plasztikusan találkozik a joghurt finomságával, és az édesített mandulával. A zsűri több tagjának az áfonya íze tűnt a legmarkánsabbnak, részben ezért is lett áfonyatorta - miközben tartalmaz a ribizlit és szedret is-, részben  pedig mert az áfonya a gyümölcsök hercegnőjének tekinthető. Nem utolsó sorban a készítők gondoltak arra a sok kis hercegnőre is, akik majd szüleikkel együtt megkóstolják az ünnepen az idei győztest, az „Áfonya hercegnő tortáját.”

Az Áfonya hercegnő tortája kóstolásakor mindent érezni, amit a torta előzetesen, látványában ígér, vagyis a fanyar áfonyát, a szeder és ribizli pikáns, savanykás ízét, valamint a könnyű joghurtot és a roppanós mandulát. A tetején a mandularopogós szeletkék mintegy megkoronázzák a tortát. A cukrász törekvésének köszönhetően alacsony szénhidráttartalmú, a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthető könnyű desszert született, melyet bátran fogyaszthatnak a cukorbetegek is.
A győztes finomságot először augusztus 20-án és 21-én a Magyar Ízek Utcáján kóstolhatja meg a nagyközönség a Várkert Bazárnál, ahol idén is lehetőség lesz ingyenes vércukormérésre és testösszetétel mérésre az Egy Csepp Figyelem Alapítvány sátraiban. Az Áfonya hercegnő tortája augusztus 20-ától az ország számos cukrászdájában kapható lesz.
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége számításai alapján egy szelet torta 8,8 g szénhidrátot és 228 kcal-t tartalmaz. A vizsgálatokat a Wessling Hungary Kft., független élelmiszervizsgáló laboratórium végezte. 
A tortát Pechtol Zsolt egy volt tanulójával, azóta cukrásszá vált Szász Kingával együtt találta ki. Ő 2 évvel ezelőtt megnyerte az egy Csepp Figyelem Alapítvány a Magyarország Cukormentes Tortája háziversenyét, melyre hobbicukrászok jelentkezhetnek. Kinga ezután cukrász iskolába ment, és a gyakorlati idejét a Tortavár Cukrászdában töltötte. Az ő javaslatára és ötlete alapján vágott bele Pechtol Zsolt a Magyarország Cukormentes Tortája versenybe. Az elkészítésben is sok segítséget nyújtott számára az egykori háziverseny győztese.
A Tortavár Cukrászda a győzelemért egy Kenwood professzionális robotgépet, valamint a WESSLING Hungary Kft. felajánlásából a TOP-Higiénia rendszerében való ingyenes részvételt nyert. A verseny főtámogatója, a 77 Elektronika Kft. különdíját A leginnovatívabb receptért a Suhajda Cukrászda érdemelte ki a Málnás tükörtortáért. Idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány különdíját, mely egy vacsora a Radisson Blu Béke Hotel Budapest felajánlásából, a Frer Cukrászda cukrásza nyerte a Remetei ribizli tortával. A győztes és a két különdíjas torta nem csak a cukorbetegek választása lehet, hanem azoké is, akik ügyelnek arra is, milyen összetevőket tartalmaz, amit elfogyasztanak.